Θα σας πούμε δύο λόγια για την ιστορία της περιοχής, έτσι ώστε να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του τόπου που θα επιλέξετε για την ξεκούραση σας.

Οι κάτοικοι:

Τα Σελιανίτικα είναι ένα πανέμορφο χωριό της Αχαΐας. Απέχει 35 χλμ από την Πάτρα και 7 χλμ από το Αίγιο.

Το παραθαλάσσιο αυτό χωριό σχετίζεται άμεσα με το ορεινό χωριό της Ανατολικής Αιγιαλείας τη Σελιάνα, καθώς σύμφωνα με την παράδοση την οθωμανική περίοδο οι περισσότεροι κάτοικοι της ορεινής Σελιάνας κατευθύνονταν στο παράλιο χωριό Σελιανίτικα. Η κάθοδος των κατοίκων αρχικά γινόταν για να αποφύγουν το βαρύ χειμώνα στα βουνά και σιγά σιγά εγκαταστάθηκαν μόνιμα.

Το τοπωνύμιο Σελιανίτικα έχει άμεση σχέση με το τοπωνύμιο της μητρόπολης τους, Σελιάνας. Η Σελιάνα κατά τον Vasmer είναι λέξη σλαβική και σημαίνει χωριό, κώμη.

Στις αρχές του αιώνα τα Σελιανίτικα αποτελούσαν το εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Οι κάτοικοί του είχαν αναπτύξει εμπορικές συναλλαγές ακόμα και δια θαλάσσης με οικισμούς έως και την Ρούμελη.

Τοπική εορτή: του Αγίου Βαισιλείου – 1 Ιανουαρίου

Οι Σελιανίτες – Φελλοϊτες με επικεφαλή τον Ντούνη επέλεξαν την περιοχή «Κρυόβρυση» Αιγίου, όπου βρίσκονται σήμερα τα Σελιανίτικα. Τον ακολούθησαν οι Περα-Γειτονίτες, οι οποίοι φρόντισαν να μεταφέρουν μαζί τους και την ενορία τους τον Άγιο Βασίλειο- την πιο παλιά εκκλησία της Σελιάνας. Ως εκ τούτου συναντάμε στα Σελιανίτικα ως πολιούχο της κωμόπολης το Ναό του Αγίου Βασιλείου.

Τα Σελιανίτικα σήμερα:

Η εικόνα του χωριού σήμερα είναι δυναμική ενώ παρουσιάζει μια συνεχή αύξηση του πληθυσμού. Σήμερα τα Σελιανίτικα αποτελούν τη πιο τουριστική περιοχή του Δήμου Συμπολιτείας και είναι γνωστά για τα ιαματικά λουτρά.

Ξεχωρίζουν για την όμορφη παραλία με τα καθαρά νερά, τα εμπορικά καταστήματα που λειτουργούν στην περιοχή, τα εστιατόρια και τις παραδοσιακές ταβέρνες με τις ντόπιες συνταγές.

Πριν αναγνωριστεί σε ομώνυμη κοινότητα, ο οικισμός Σελιανίτικα αποτελούσε τμήμα του δήμου Αιγίου. Γνώρισε αρκετές διοικητικές εξελίξεις με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελεί μέρος του δήμου Συμπολιτείας.

Φωτογραφίες